E-güvenlik

E-güvenlik

E-güvenlik

08.12.2020 976

Okulumuz e-güvenlik politikaları kapsamında bronz etiket almaya hak kazanmıştır.

 Öğretim ve öğrenim deneyiminin bir parçası olarak çevrimiçi teknolojiye güvenli erişim için güvenli ve zenginleştirici bir ortam sağlamayı amaçlayan, okullar için Avrupa çapında bir akreditasyon ve destek hizmeti olan eSafety platformu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda okulumuz eSafety bronz etketi almaya hak kazanmıştır.

E-Safety Label ( Güvenli İnternet Etiketi) ralarında ülkemizin de bulunduğu Brüksel Merkezli 34 Avrupa Ülkesinin Eğitim Bakanlıklarının üye olduğu Avrupa Okul Ağı  (Europen Schoolnet)  tarafından, 2012 yılında okulları ve öğrencileri internetin zararlarından korumak amacıyla uygulamaya konuldu.  Bu kapsamda, okulumuz Mumcular Fuat Erten İlkokulu da güvenli internet kullanımında farkındalık    yaratan   ''eSafety Label '' etiketi almaya hak kazandı.  Uluslararası alanda geçerli olan bu etiket ile okulumuz dijital dünyanın getirdiği özellikle eleştirel düşünme,ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi sağlayan web 2 araçları başta olmak üzere eğitimsel içerikli çevrim içi  kullanımlarda güvenli ve sorumlu olma ilkesiyle farkındalık oluşturma çalışmalarına devam etmektedir.

 

Mumcular Fuat Erten İlk-Orta okulumuzun güvenlik politikasını görmek için tıklayabilirsiniz

 

İNTERNETTE GÜVENLİK

11-12-2020

İnternette güvenlik, tamamlanması gereken bir işten öte bilgi, alışkanlık ve süreçtir. Sürecin sağlıklı ilerlemesi hiç şüphesiz eğitimden geçmektedir. Eğitim sürecinde öğrenciler, öğretmenler, yöneticiler ve mutlaka veliler yer almalıdır. Güvenli internet kullanımından kastedilenin yalnızca müstehcen, kumardan korunmak olmadığını, kişisel verilerin ve mahremiyetin korunması konusunda da önlemler alınması gerektiği bilinci tüm kullanıcılara verilmelidir.

Okul, toplum ve ev genelinde eşgüdümlü tepki, çocukların yapıcı, güvenli ve adil internet kullanımı için gereklidir. Okullar filtreleme sistemine sahip olduklarında internet güvenliğini öğretmezlerse, bu durum çocuklar evde internet kullanıldığında çocukları korumasız bırakır.

Çocukların ve gençlerin çevrim-içi etkinliklerden olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlemek için gerekli düzenlemelerin yanı sıra bilinçlendirme çalışmaları da yürütülmelidir. Bu düzenleme ve çalışmalar sayesinde olumlu yönde çevrim-içi deneyimlere yönlendiren 

11-12-2020

nitelikte politikalar ile çocukların ve gençlerin gelişimine katkıda bulunma ve riskleri azaltma söz konusu olabilir.

 Okullar, güvenli internet kullanımının tanıtımında rol oynaması için hedef alınmıştır. Flaman bağlamında, bu müfredat değişikliğine sebep olmuştur. Bilgi ve iletişim 

 

teknolojilerinin ve özellikle internetin kullanımına odaklanan özel müfredat hedefleri tanımlanmıştır. İnternet okuryazarlığının bir parçası olarak internet güvenliği öğretimi, internet güveliği örgütleri için en önemli konudur. Çocukları bilgilendirmek ve onlara somut İnternet becerilerini öğretmeye dönük uygun önleme programlarına kesinlikle ihtiyaç vardır. Bu veriler doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığının öğrencileri bilinçlendirme çalışmalarının bir ayağı olarak bilişim teknolojileri dersine ilköğretim ve lise programlarında daha fazla önem verdiği görülmektedir.

Geçmişte genç nüfusun riski davranışları ile ilgilenen aileler sigara, alkol uyuşturucu kullanımı, cinsel deneyimler gibi sağlık alanına odaklanıyordu fakat şimdi günlük yaşamın parçası internet ile riskli davranışlar çevrimiçi ortama taşınıyor.  İnternet güvenliği örgütleri, öğrencilerin uygunsuz içeriğe kasıtsız erişiminin kasıtlı erişimden daha kaygı verici olduğunu ve bu konudaki endişelerinin cep telefonlarından sağlana internet erişimine doğru kaydığını belirtmişlerdir  

VELİLER AÇISINDAN BAKTIĞIMIZDA;

Çocukların İnternete erişim imkanlarının ve İnternet kullanma oranlarının her geçen gün artması beklenmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak İnternet ortamında karşılaşılan riskler de artmaktadır. İnternet ortamının olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla kamu kurumlarının, okulların ve ebeveynlerin, çocukları İnternet ortamındaki risklere karşı uyarmaları ve önlem almaları gerekmektedir.

Çocuklarının İnternet ortamında karşılaşabileceği risklerin fazla olması nedeni ile aileler güvenli İnternet hakkında daha fazla bilinçlendirmek amacıyla belediyeler, 

11-12-2020

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ailelere eğitimler düzenlemekte, velilerin bilişim okuryazarlık düzeyleri arttırılmaktadır. 

Yapılan araştırmalarda ailelerinin süre kısıtlaması, bazı sitelere girmeme, tanımadığı kişilerle iletişime geçmemesi gibi konularda kurallar koyduklarını görülmektedir.

ÖNCELİKLE AİLELERİN BİLİNÇLİ OLMASI GEREKİYOR

Olası risklerden korunmak için öncelikle aileler bilinçli olmalı. İkinci aşamada ise ailelerin çocuklarını eğitmeleri gerekiyor. Çok küçük yaştan itibaren çocuklara oyalansınlar, oyun oynasınlar diye akıllı telefon ve tablet bilgisayar verildiği dikkate alınırsa, internet güvenliği eğitiminin erken yaşta başlaması gerektiği daha iyi anlaşılabilir.

10-12-2020

 

EĞİTİMLE BİR ÇOK RİSKİ DEVREDIŞI BIRAKABİLİRSİNİZ

Çocukları eğiterek teknolojiyi güvenli kullanmalarını sağlamak, izin verilen oyun ve uygulamalar dışında web sitelere girişleri denetlemek, cep telefonunda alınacak özel güvenlik önlemlerle de özel hayata dair bilgilerinin kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesini önlemek mümkün. Çocuğunuzun özel hayatı ve mesajlaşmalarının takip edilmesini önlemek için sürekli iletişimde olmak gerek.

BİLGİSAYAR VE TELEFONUNDA GÜVENLİK ÖNEMLİ ALIN

Olası riskleri önlemek için çocuğunuzun cep telefonu ve bilgisayarında güvenlik önlemleri alarak istenmeyen durumların yaşanmasının önüne geçebilirsiniz. Hem cep telefonu hem de bilgisayarda sürekli güncellenen bir internet güvenlik yazılımı kullanmak bunun ilk adımı olabilir. Ayrıca çocuğunuzun internet porno izle aktivitelerini takip etmek için ebeveyn yazılımlarından yararlanmak da mümkün.

ÇOĞUNLUĞU AKTİF SOSYAL MEDYA KULLANICISI

Avrupa Komisyonu'nun 25 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre çocukların yüzde 92'si ev ödevi, yüzde 83'ü oyun oynama, yüzde 75'i video klip izlemek, yüzde 71'i de sosyal medya amacıyla internet kullanıyor. Aynı araştırmaya göre çocukların yüzde 59'unun kendi sosyal medya hesapları bulunuyor. 9-10 yaş aralığındaki çocukların yüzde 28'i, 11-12 yaş aralığındaki çocukların ise yüzde 59'u sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyor.

YASAKLAMAK YERİNE BELLİ KURALLAR KOYMAK DAHA DOĞRU

Çocuklar teknolojiyi ailelerinden daha iyi kullandıkları için, siz yasaklasanız bile rahatlıkla nasıl erişebileceklerini biliyorlar. Bu nedenle teknolojik araçları tümden yasaklamak bir 

çözüm değil. Yasaklamak yerine, kullanım zamanları ve kurallarını belirlemek, teknolojiden kontrollü şekilde yararlanmalarını ve bunu da sizinle iletişim içinde yapmalarını sağlamak gerekiyor.

YABANCILARLA KONUŞMANIN RİSKLERİ ANLATILMALI

Çocuklarımıza nasıl sokakta yabancılarla konuşmamasını bir önlem olarak tavsiye ediyorsak, aynı kuralı internet için de uygulamalı, özel hayatının güvenliği için temkinli olmalıyız. Çocuğunuz, sosyal medyadaki arkadaşlık olgusunu gerçek hayatla karıştırarak, hem kendisi hem de sizinle ilgili bilgileri tanımadığı kişilere verebilir. Örneğin nerede oturduğunuzu, hangi saatlerde evde, hangi saatlerde dışarıda olduğunuz gibi bilgileri bir sohbet havasında çocuğunuzdan öğrenebilecek kötü niyetli kişilerin yapabileceklerini aklımıza bile getirmek istemeyiz. Son olarak, aşağıdaki 10 kuralı çocuğunuzla paylaşmayı ve üzerinde konuşmayı ihmal etmeyin.

10-12-2020

AİLELERİN ÇOCUKLARINA İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN KOYABİLECEĞİ 10 KURAL:

1. Adresimi, telefon numaramı, ailemin iş ve telefon bilgilerini onların izni olmadan asla paylaşmayacağım.
2. Beni rahatsız eden bir durum olduğunda bunu aileme anlatacağım.
3. Ailemden izin almadan tanımadığım biriyle çevrimiçi görüşme yapmayacağım. Eğer ailem izin verirse ebeveynlerimden biriyle birlikte kamuya açık bir yerde görüşme yapabilirim.
4. Ailemin izni olmadan kendimin ve başkalarının fotoğraflarını paylaşmayacağım.
5. Beni rahatsız eden mesajlara cevap vermeyeceğim. Bana böyle bir mesaj gelmesi benim suçum değil, böyle bir şey olursa hemen aileme anlatacağım.
6. İnternet ve cep telefonu kullanımı için ailemle konuşarak kurallar koyacağız. İnterneti kullanacağım zamana ve ziyaret edeceğim sitelere karar vereceğiz.
7. Ailem dışında kimseye arkadaşlarıma bile şifremi vermeyeceğim.
8. Bir dosyayı indirmeden önce ailemin iznini alacağım.
9. İyi bir vatandaş olarak internette kimseyi incitecek sözler yazmayacağım ve yasalara aykırı bir davranış sergilemeyeceğim.
10. Aileme internette daha keyifli vakit geçirmeleri ve yeni şeyler öğrenmeleri için yardımcı olacağım.

11-12-2020

 

11-12-202011-12-202011-12-202011-12-202011-12-2020

11-12-2020

  SOSYAL MEDYADA GÜVENLİK KONULU SUNUMUMUZU İNCELEMEK İÇİN LÜTFEN BURAYI TIKLAYINIZ...